23 Kasım 2009 Pazartesi

Ünlüler ve Çocukları - Kısım 1

Suri Üşümemeyi Öğreniyor!

Amerikan ve İngiliz magazin basınının en gözde çocuğu Suri Cruise. Gazeteler hemen her gün bir bahaneyle onun fotoğrafını yayınlıyorlar. 3 yaşındaki bir çocuğun neyi magazin malzemesi olabilirse onun haberi yapılıyor işte. 'Dün Suri'nin doğum günü partisi vardı, şu şu ünlüler geldi', 'Suri annesiyle Soho'da alışverişe çıktı'...

Ama Suri vak'asının en absürd tarafı, kızcağızın moda ikonu haline getirilmesi.

Bu gördüğünüz Kasım ayında, New York gibi soğuk bir şehirde çekilmiş bir fotoğraf. Fotoğrafa Haziran ayından eklenmiş gibi duran tek objeyse Suri! Kollar çıplak, elbise bariz şekilde yazlık! Ne boynunda bir atkı, ne üzerinde bir mont.


Anlaşılıyor ki, aile bu "küçük moda ikonu" tanımlamasından hoşnut ve kızlarının bir celebrity olarak geleceğini şimdiden inşa etmeye başladıklarını düşünerek zırvalamakta bir beis görmüyorlar.


Aksi Beklenemez Bir Junior Celebity: Lourdes Ciccone

Mesele bir 'tarz' oluşturabilmekse, bunu en iyi Madonna'nın 13 yaşındaki kızı Lourdes beceriyor. Lourdes melez bir terazi burcu ve dünyanın en ünlü kadınının kızı. Yani üzerine bir çuval geçirseniz bile ona engel olamazsınız: bir şekilde dikkat çekmesini sağlayacak özellikleri doğuştan geliyor.



Bir çocuğun kafasını bu kadar istikrarlı bir giyim tarzı oluşturabilecek kadar modayla meşgul etmesi çok sağlıklı görünmüyor, evet. Ama yine de Lourdes'ın fotoğraflarına bakmak zevkli! 10 yıl sonra nasıl görüneceğini merak ediyorum...



4 yorum:

  1. Çocuğu nası yetiştirmeli meselesi her zaman çok sorunlu. Zengin fakir, ünlü ünsüz, iyi kötü, vs. farketmio.

    Beraber çalıştığım bir yayın yönetmeni "bir adamla tanışıyorum küçükken babasından dayak yemiş hep kötü muamele görmüş ama gayet başarılı bir iş adamı olmuş; bir başkasıyla tanışıyorum küçükken babası yemek yerken bağırmış ve psikolojisi bi daha hiç normal olmamış." demişti.

    Elbetteki bu kadar basit bir şekilde oluşmuyor psikoloji ama nası doğru bir şekilde yönlendirilmesi gerektiğini de tam olarak bilmiyoruz.

    Tamam Suri'nin annesi tarafından çıplak gazedirilmesi gerzekçe ama Lourdes'in stil ikonluğuna bi şey diyemeyeceğim.

    Yani şimdi kız modayla ilgilenmesinde neyle ilgilensin ki? Genetikle falan mı? İnsanlar hazza yönelir ve en yakın kaynakta durur. Madonna'nın kızından tutup da bir roman yazmasını psikolog olmasını beklemek anlamsız olur.

    Bir de olayın şu yönü var Madonna'nın kızının roman yazması veya psikolog olması, moda ikonu olmasından daha korkulması gereken bir durum onun psikolojisi için. Kimse durduk yere hadi roman yazıyım demiyor.

    Her türlü eser kişinin yaşadığı travmaların ürünü. Ve eğer Lourdes içinde bulunduğu ortamdan roman yazmaya karar verecek kadar kopuyorsa asıl hastalıklı olan bu olurdu.
    Şu haliyle çevresiyle gayet uyumlu görünüyor. Ki her psikoloğun hastasını getirmeye çalıştığı nihai noktada budur: Uyum

    YanıtlaSil
  2. hmmm.. Daha önce de söylemiştim, insanların başarı potansiyelleri ve içsel güçlerini doğuştan getirdiklerine sonuna kadar inananlardanım. O yüzden bu çocuklar moda ikonu, büyüyünce de mutsuz olacaklar demiyorum.

    Aksine, ünlü insanların çocuklarıyla görüntülenmek istendiklerinde kameramanlara cüzzamlı gibi davranmalarını, 'çocuğum etkilenecek' demelerini çok samimiyetsiz buluyorum. Ki bu Kısım 2 yazımın konusu:)

    Ama Suri örneği baştan aşağı saçma: Doğar doğmaz Scientology tarikatına malzeme oldu. Mesela doğum günü dedim, bir çocuğun 3. yaş gününe yaş ortalaması 35 olan insanlar geliyorsa ortada sağlıksız bir durum yok mudur? Vardır ya bazı anneler, çocuklarının doğum günlerine kendi arkadaşlarını çağırırlar. Maksat gösteriştir çünkü. Özellikle geç yaşta çocuk sahibi olmuş anne- babalarda sıkça görülen bir çocukla gösteriş yapma hastalığı..Stil ikonluğu neyse, ama kış ortasında bile çocuğu böyle dolaştırmak?

    Ben şık insanları severim; şık çocukları da. Ama üzerinde durulması gereken önemli nokta: peki bu özelliklerini kaybederlerse? Büyüdükçe çirkinleştiklerini, şişmanladıklarını filan düşünsene:)

    YanıtlaSil
  3. Ha bir de şu var tabii: anne babalar bu çocukları foto muhabirler karşısında tamamlayıcı bir aksesuar gibi kullanıyorlar gibi hissediyorum bazen.

    YanıtlaSil
  4. Benim anne babalara genel bir antipatim var! ya çok korumacı oluyorlar ya çok umursamaz...

    Nihayetinde bi de kendi geçmişleri var. tüm hareketlerimiz bu geçmişlerimizin sonucu. Ve genelde kendi yaşayamadıkları hayatları bu çocuklara yaşatmaya çalışıyorlar. bu bazen dikte ettirmek şeklinde de oluyor.

    Bilmiyorum yani ne yaparlarsa çocukta hasar bırakıyorlar.
    Elbetteki çok küçük yaştaki çocukları bir takım durumlara maruz bırakılması normal değil. amerika'da buna 'child abuse' demiyorlar mı :)

    YanıtlaSil