26 Aralık 2009 Cumartesi

Bir şöhret dramı: Ayşe Özyılmazel

Acı, Mutluluk ve Başarıyla Dolu Bir Hayat Hikayesi...


*Çok uzun+sıkıcı bir isim olduğu, ayrıca şöhretli bir kadından ziyade bir banka memuresini hatırlattığı için ayrıntılı araştırma-inceleme yazım boyunca Ayşe Özyılmazel yazmak yerine A.Ö kısaltmasını kullanacağım.

Dev Bir Şöhretin Gölgesinde Geçen Zorlu Çocukluk Yılları

Sürekli 'Neco'nun kızı olmanın zorluklarından' bahsetmesi aklıma,
'acaba paralel evrenlerin birinde Neco=Michael Jackson mı?' sorusunu getirse de, A.Ö'ye bu konuda her zaman hak verdim. Çünkü dünyayı etrafındaki birkaç yüz kişilik değişmez kalabalıkla sınırlı sanmak ve o kalabalığın değer yargılarına göre kendini evrenin merkezi sanmak, her Caddeli burjuva kızının düştüğü bir yanılgıdır. Ve neticede o da her şeyiyle bir Cadde kızı!

(Ve ben aslında Neco için de üzülüyorum, düşünsenize, 60 yaşında bir adamsınız ama yine de, artık liseli veletlerin bile kullanmak istemediği türden, karizma öğütücü bir isim kısaltmasıyla yaşamak zorundasınız.)

Her Şeye Sahip Ama Mutsuz Bir Kadın :'(

A.Ö röportajlarında medya sektörünün ne kadar acımasız olduğundan, bu ışıltılı dünyada ne kadar yalnız olduğundan bahsedip yüreklerimizi burkuyor. Halbuki ömrünün bir gününü bir medya plazada geçirmiş birisi bile mutlu bir kadın gazeteci bulmanın, Brezilya'da düşük kalçalı, Rusya'da selülitli, Çin'de iri göğüslü kadın bulmak kadar zor olduğunu bilir.

Yüreğimde bir gram kötülük olsa (ya da şöhret olmak için ne kadar yırt
ındığını yine kendi ağzıyla defalarca kere anlatmış olmasa) A.Ö'nün niyetinin 'Ben de sizdenim, ben de yalnızım. Bu piyasanın içine beni kader itti' kartını oynayıp, iticiliğini azaltmaya çalışmak olduğunu bile düşünebilirdim. (Gerçi o ünü sınırları aşan müzisyen Neco'nun kızı olarak dünyaya geldiğinden şöhret tuzağını ona gerçekten de kader kazmıştı değil mi? hmmm)

Acılarda Dolu Bir Aşk Hayatı


A.Ö'den konuşurken sözün talihsizliklerle dolu aşk yaşantısına gelmemesi imkansız


Bir insan düşünün ki hem popüler hem de güzel olsun... gidip kimsenin elinde tutmayı beceremediği Okan Bayülgen'e aşık olsun... ortalık yerde mutluluk pozları vere vere dolaşsın... sonra normal olarak terk edilsin... evrensel ilişki kuralları gereği 'aman zaten onu kimse uslandıramadı, bağlılık sorunları var onun şekerim' tesellisini milyon kere duysun -muhtemelen inansın da... ve gerçekten kimsenin dizginleyemediği o adam, gidip bir sonraki (üstelik Ayşe'den daha genç) sevgisiyle evlensin! Üstüne bir de çocuğu olsun! Ben kadersizlik diye işte buna derim..

Ve... Vurucu Bir İmaj Çalışması: Ergen Tipi T-shirt Altında 'Chicken Legs'

-Normalde 30lu yaşlarına yakışan, frikik vermeye müsait kıyafetleriyle ekrana çıkan A.Ö'nün Enerji isimli olağanüstü hit parçasının klibinde neden yeni çıkan göğüslerini saklamaya çalışan ergen kızlar gibi bol bir tshirt tercih ettiği sorusu aklımı kurcaladı. Bol tshirt altı siyah tayt içinde tavuk bacaklarını andıran bacaklarına dalmış bakarken, aklıma yeni albümü nedeniyle maalesef bol bol verdiği röportajlarından bir cevap geldi: A.Ö'nün beyninde 'şarkıcılar ve imajlar' konularına bakan kısım, muhtemelen müziğe başladığı ergenlik yıllarında donup kalmıştı. Bu sebeple de müziğe geri dönüşünde, evliliğine renk katmak için liseli fantezisini deneyen 30luk kadın görüntüsünü tercih etmişti. (hmmm)





2 yorum:

  1. ....aslına bakarsan her yerde herkesin yaşadığı şeye verilen herkese özgü bi tepki A.Ö'nünki...unutulmak istememesinin bir göstergesi,her yerde çalınmak,söylenmek,istenmeyen anlarda kulaklardan içeri gitmek...ama "bi'kulaktan girip diğerinden çıkma" gerçeğinin farkında diil...sonuçları için çok başarılı bir örneği var aslında...bkz.D.E. (Demet Akalın)sonuç: hala varolmaya çalışan ve kıvranan bi' kadın...

    YanıtlaSil
  2. mağdem müziğe bu denli hevesi vardı o zaman daha orijinal sound'lar deneseymiş ve farklı bi çalışma yapsaymış. (belki o zaman saygı görürdü) bir insan onca farklı dilde, farklı sound'da müzik dinler de sonucu bu mu olur yahu...
    nihayetinde sesinin berbat müziğinin kötü olduğunu söyleyerek suçlamasak bile zevksizlikle suçlayabiliriz.

    YanıtlaSil